Gratis fles cava!
Strandhotel Duinheuvel
image

Gratis fles cava!

Gratis fles cava bij directe online boekingen!

Onze
website
Andere
boekingssites
Fles Cava
Beste prijsgarantie
Gratis WiFi
  1. Als u een kortingscode heeft, kunt u deze hier invullen

Domburg als kunstenaarskolonie

Liefhebbers van strand en kunst hoeven niet ver te zoeken en boeken meteen een vakantie in het Zeeuwse Domburg. Ideaal gelegen aan het strand en de wateren van de Noordzee, was Domburg al populair onder menig kunstenaar. Vanuit Strandhotel Duinheuvel wandel je zo naar het Marie Tak van Poortvliet museum, dat de geschiedenis van de kunstenaarskolonie van Domburg met trots voortzet.

In de 20ste eeuw trok kunstzinnig volk zoals Jan Toorop en Piet Mondriaan en masse naar de glooiende duinheuvels en ruisende wateren die deze badplaats rijk is. Om hun schilderijen te verrijken met Zeeuws licht, maar vooral ook om deze tentoon te kunnen stellen aan liefhebbers en de plaatselijk bevolking. Dat werd niet in een chique galerij gedaan, maar gewoon, in een houten hut. De vele kunstenaars samen vormden de kunstenaarskolonie van Domburg van 1900 tot 1920.

Marie Tak van Poortvliet Museum

In 1908 organiseerde schilderes Mies Elhout-Drabbe een tweedaagse tentoonstelling, waarvoor Jan Toorop de opening verrichte. Deze eenvoudige houten hut zou jaren dienen als tentoonstellingsplek waar in Walcheren werkende kunstenaars hun werk exposeerde tijdens een jaarlijkse expositie. Domburg als kunstenaarskolonie floreerde jarenlang, waarbij de tentoonstelling een vast onderdeel werd van de Domburgse Zomer. In 1921 werd het gebouw zodanig vernield door stormen dat het niet meer te redden viel en daarmee de kunstenaarskolonie langzaam ten einde bracht. Ook nu kan men de sporen van het rijke kunstenaarsverleden terugvinden in de winkels en het aanbod van bezienswaardigheden in Domburg. Het huidige Marie Tak van Poortvliet Museum is een replica van het houten gebouwtje dat in 1911 op poten werd gezet. Helaas niet meer op dezelfde plek, maar wel in dezelfde vorm, opende in 1944 het museum, vernoemd naar kunstenares en verzamelaar Marie Tak van Poortvliet.

Het Zeeuwse Domburg

Naast de wereldberoemde Piet Mondriaan, wiens werk rijkelijk beïnvloed werd door zijn aanwezigheid in het Zeeuwse Domburg, exposeerde ook mede-kubiste Jacoba van Heemskerck in het expositie-gebouw. Jan Toorop deed mee met zijn dochter Charley Toorop, later volgde kunstenaars zoals J.M. Graadt van Roggen en Lodewijk Schelfhout. Met het verdwijnen van het oude expositiegebouw stierf dan misschien langzaam de kolonie van kunstenaars in Domburg uit, maar de kunstenaarsgeest bleef ronddwalen. Nog steeds vind er elk jaar in mei, Schildersweek in Domburg, plaats. Professionele kunstenaars laten zien hier inspireren door het magische Zeeuwse licht en groene omgeving waar begin jaren ’20 Piet Mondriaan ook al verliefd op werd.

 Een door Piet Mondriaan geïnspireerde kunstenaarsroute door Domburg volgen? 

Zelf door de prachtige groene omgeving van Domburg wandelen? Wandel langs de kust door het bijzondere natuurgebied De Manteling van Walcheren.

De eerste tentoonstelling in 1908

Bezoek Domburg

Dat Domburg een kunstenaarskolonie is dat is een van de vele redenen om Domburg te bezoeken. Komt u binnenkort voor meerdere dagen naar Domburg? Wij ontvangen u graag in ons hotel! 

Kamers
Arrangementen